Robotik Surrenal Cerrahisi Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Surrenal ya da adrenal denilen halk arasında bilinen diğer adıyla böbrek bezleri üçgen şeklinde olup, böbreğin üzerine yapışmış salgı bezleridir. Vücuttaki anatomik yapısına göre böbreklerin hemen üstünde bulunduğu için bu ad verilmiştir. Sarımsı renkteki endokrin sistem hormonlarını üreten bu bezler sayesinde vücuttaki diğer organların hareketliliği sağlanır. Sağlıklı hücreler zamanla bir takım değişime uğrayarak vücutta kitle oluşumuna sebep olabilir. Oluşan bu kanser kitlelerinin ya da böbrek bezinin alınması cerrahi bir işlem gerektirir. Günümüzde artık robotik olarak yapılan surrenal cerrahisi hastalar için daha etkin ve daha çabuk iyileşme olanağı sunmaktadır.
Bazı genetik ya da çevresel faktörlerden dolayı yakalanılan böbrek üstü bezi kanserinden açık ya da robotik cerrahi ile kurtulmak mümkün olmaktadır. Ancak robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlarda sağlanan avantajlar hastalar için daha fazladır. Bu yöntemde cerrah; hastaya konsol başından, üç boyutlu görüntü eşliğinde, hareket kabiliyeti yüksek robotik kollarla müdahale ederek ameliyatı gerçekleştirir. Alınacağı tarafa göre yan yatırılan hastanın karnının sağ üst ya da sol üst kısmına 3-4 adet kesi yapılarak göbek deliğinin üstüne 12mm kamera yerleştirilir. Açılan bu deliklerden bir tanesine kamera diğerlerine cerrahın ameliyatı yapmasını sağlayacak olan robotik cerrahi enstrüman kollar yerleştirilir. Oldukça fazla manevra kabiliyeti olan bu kollar sayesinde cerrah daha rahat ve kolay çalışabilmektedir. Açık ameliyatlara göre sinir ve kas ağrısını daha aza indirgemektedir Sistem cerrahın bütün el hareketlerini hastada bulunan robotik kollara anlık olarak iletir. Hastada açılan birkaç küçük kesi ile gerçekleştirilen robotik surrenal cerrahisi sonrasında günlük yaşama dönme süresi kısalmıştır. Robot yardımlı yapılan bu ameliyatlar en çok böbrek üstü kitlelerinin alınmasında uygulanmaktadır.
Robotik surrenal cerrahisi işlemi, böbrek üstü bezinin tümör ile beraber ya da sadece kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Uygulanan robotik sistem güvenilir bir ameliyat yöntemidir. Kansız ve ağrısız olması, çabuk iyileşme süreci en çok dikkat çeken avantajları arasındadır. Robotik cerrahi yöntem, küçük tümörler için daha uygun olup, hastanede daha az kalmayı gerektiren, az ağrılı bir işlemdir.