Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Aşçıoğlu Plaza No: 17 Kat:4 Daire:9 Şişli/Fulya

Böbrek Kistleri

Böbrek Kistleri Nelerdir, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri

Böbrek kistleri, böbrek dokusunu tutan toplayıcı sistemle ve idrar yollarıyla bağlantılı olabilen içi epitalle dolu kitlelerdir. Doğuştan olduğu gibi sonradan da oluşabilen böbrek kistleri, farklı yapılarda ve şekillerde ortaya çıkabilir. Doğuştan itibaren olan böbrek kistleri konjenital böbrek kistleridir, belirtileri çocukluk çağında görülürse, otomozal resesif polikistik böbrek hastalığı olarak adlandırılır.  Eğer belirtileri erişkin yaşta görülürse, otomozal dominant polikistik böbrek hastalığı denir. Sonradan oluşan kistik hastalıklar, edinsel basit kistik hastalıklarıdır. Basit kistler, en yaygın görülen ve iyi huylu olan kistlerdir. Erişkin kişilerde görülmektedir. İçi sıvı dolu şeffaf bir yapıdadır. Basit kistlerin tümöre dönüşümü neredeyse imkansızdır ve tedavi gerektirmeyebilir. Basit kistler, anne karnında bebeğin gelişmesi için var olan kalıntılarından kaynaklanmaktadır. Polikistik böbrek, böbreklerin iç kısımında oluşur, üzerinde yuvarlak kesecikler vardır ve boyutları birbirinden farklıdır. Polikistik yapı, içinde 1 litreye kadar sıvı tutabilirler ve buna bağlı olarak böbreklerle birlikte, pankreas, sinir sistemi, beyin ve karaciğerlerde etkilenmektedir. En büyük sbebei genetik yapı bozukluğudur ve önüne geçmek imkansızdır.

Böbrek kistlerinde belirtiler, çoğunlukla belirti vermemekle birlikte, eğer boyutları büyükse, karın içine ve diğer organlara bası yapıyorsa böbrek enfeksiyonu belirtilerini göstermektedir. Ateş, ağrı, bulantı, kusma, idrara yönelik şikayetler ortaya çıkmaktadır. Kesin tanı, ultrasound, ilaçlı böbrek filmi, ilaçlı tomografi ve mri ile konulabilir. Erişkin tip polikistik böbrek hastalığında belirtiler, baş ağrısı ile başlar ve kilo kaybı görülür. Kanlı idrar, yüksek tansiyon ve şiddetli ağrıyla takip eder. Kan değerlerinde ani oluşan değişiklikler böbrek kanserinin de belirtileri olabilmektedir. Bu açıdan sıkı gözetim ve takip isteyen böbrekler erken tanı ile korunabilir. Kistlerin böbrek fonksiyonlarını bozması sonucu ortaya çıkan komplikasyonlar ile çoklu organ hastalıklarının da belirtileri görülmektedir.

Böbrek kistlerinin tedavisinde öncelikle böbrek kistlerinin klinik bulgular vermesi gerekmektedir. İlaçla tedavisi için böbrek kistlerinin 5 cm’den büyük hale gelmesi beklenir ve uygun şartlar sağlandığında ilaç tedavisi başlanabilmektedir. Nadiren de olsa iltihabi bir durum varsa ve böbrek fonksiyonlarını etkiliyorsa kist cerrahi operasyonla çıkartılabilir veya içi delinerek boşaltılabilmektedir. Kişi tedavi sürecine girdiyse, doktor kontrollerini düzenli olarak yaptırmalı ve önerdiği her adıma dikkatli bir şekilde uyması gerekmektedir.