Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Aşçıoğlu Plaza No: 17 Kat:4 Daire:9 Şişli/Fulya

Mesane Taşı

Mesane Taşı Nedir?

Mesanede bulunan sert mineral kütlelerine “mesane taşı” adı verilmektedir. Mesanedeki idrar yoğunlaşması sonucunda, idrarda bulunan mineraller kristalleşerek mesane taşlarını oluşturmaktadır. Mesane tam olarak boşaltılamadığından idrarın yapısı değişir, yoğun ve durgun bir yapıdadır. Mesane taşları her zaman belirti ve rahatsızlığa sebep olmamaktadır. Bazı durumlarda başka sorunlarla ilgili testler sırasında ortaya çıkabilmektedir. Mesane taşı belirtileri kanda idrar görülmesi ve karın ağrısı şeklinde kendini göstermektedir. Mesane taşının büyüklüğü ile iyileşme süreci ilişkilidir. Mesane taşı küçük ise kendiliğinden düşebilmektedir. Taşın boyutu büyük ise kesinlikle doktor tedavisi desteği ile tedavi olmak gerekmektedir. Mesane taşları tedavi edilemediğinde, enfeksiyon ve komplikasyonlara sebep olabilmektedir.

 

Mesane Taşının Belirtileri Nelerdir?

Mesane taşları, taşın büyüklüğüne ve şekline göre belirti vermektedir. Bazı hastalar, mesane taşı ile ilgili hiçbir şikâyet yaşamamakta, başka tetkikler esnasında veya herhangi bir rahatsızlıkları araştırılırken mesane taşı olduğu öğrenilmektedir. Mesane taşı, mesane duvarını zorladığında hastalarda belirtiler görülmektedir. Mesane taşı olan kişilerde; alt karın ağrısı, sık idrara çıkma, idrarda kanama, idrar çıkarmada zorluk, idrar akışının bozukluğu, erkeklerde peniste ağrı ve rahatsızlıklar, idrarın renginde koyulaşma, idrar yaparken ağrı hissetme gibi yakınmalar görülebilmektedir. Bu şikâyetlerden yakınan hastaların, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurarak tedavi olmaları gerekmektedir. Şikâyetlerin kendiliğinden geçmesini beklemek, vücutta enfeksiyon ve komplikasyonlara sebep olmaktadır.

 

Mesane Taşının Tedavisi Nasıl Yapılamaktadır?

Mesane taşı küçük ise, doktor hastaya bol su içme tavsiyesinde bulunarak taşın düşüp düşmediğini belli aralıklarla kontrol yolu ile gözlemlemektedir. Çoğunlukla mesane taşlarının müdahale edilerek alınması gerekmektedir. Mesane taşı “sistolitolapaksi” adı verilen görüntüleme işlemi esnasında, ucunda küçük kamera olan sistoskop ile görüntülenmekte, lazer, Ultrason ve mekanik cihaz yardımıyla taşlar kırılarak parçalar mesaneden alınmaktadır. Eğer taş kırılamayacak kadar büyük ve sert ise, cerrahi operasyon ile taşın alınması sağlanmaktadır. Tedavi sonrasında hastalar düzenli olarak doktor kontrolünden geçirilmelidir. Hastalığı oluşturan etkenlerin belirlenmesi, hastalığın tekrar edilmesini önleyecek sebeplerin ortadan kaldırılmasında da etkendir. Sağlık konusunda hassasiyet, sonucu kötü olabilecek durumları önleyebilmektedir.