Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı, zamanla böbreklerde toplanarak biriken, kalsiyum ve benzeri küçük mineral parçalarının, üreterden mesaneye geçemeyecek kadar büyük olanları tarafından meydana getirilen bir oluşumdur. Böbrek taşı, günümüzde pek çok insanda görülebilmekle birlikte, ailesel yatkınlık olması hastalığın görülmesi konusunda etkendir. Böbrek taşı oluştuğunun başlıca belirtileri; şiddetli bölgesel ağrı, yoğun terleme ve idrar yapmada sıkıntı yaşamaktır. Bazen böbrek kumu oluşumu kişilerde böbrek taşı ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle bireylerin rahatsızlıklarını fark ettikleri andan itibaren en kısa zamanda bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.
Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşının en sık rastlanan belirtisi, karın bölgesinde oluşan şiddetli ağrıdır. Bu ağrı aniden meydana gelir ve oldukça şiddetli olduğundan, bireyleri bitkin düşünmektedir. Taşın idrar yolunu tahriş etmesi veya tıkaması durumunda ağrı kendini göstermektedir. Ağrılar, genellikle sırt bölgesinde ve karın alt bölgesinde kramplar şeklinde oluşmaktadır. Zaman ilerledikçe ağrı kasık bölgesine yayılmaktadır. Böbrek taşı mesaneye yakın bölgede ise, idrarda yanma ve sık idrara çıkma gibi şikâyetler görülür.
Böbrek Taşının Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Böbrek taşının oluşumunda genetik faktörlerin etkisi olduğu gibi, beslenme düzensizlikleri ve bol su tüketilmemesi de böbrek taşının oluşumuna etken olmaktadır.
Böbrek Taşının Tedavisi Nasıl Olur?
Böbrek taşı ile ilgili bir veya daha fazla belirtisi olan bireylerin öncelikle varsa üroloji yoksa dâhiliye uzmanına görünmeleri gerekmektedir. Sağlık önemlidir, bu nedenle uzman görüşü doğrultusunda tedavi yollarının belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda uzmanın verdiği tedavi harfiyen uygulanmalıdır. Böbrek taşı kimi zaman kendiliğinden düşmektedir. Taş için uygulanacak tedavi ise taşın bulunduğu yer ve taşın büyüklüğüne göre değişmektedir. Doktorlar yapılan idrar ve IVP adı verilen filmin sonucuna göre tedavi şekline karar vermektedir. Geçmişte böbrek taşlarının en sık tedavisi cerrahi operasyonlar ile sağlanırken, günümüzde teknolojinin ilerlemesi ise alternatif ve daha az riskli yöntemlerle tedavi yapılmaktadır. ESWL taş kırma makinesi ile taşlar parçalanarak atılımı sağlanmaktadır. Diğer bir tedavi şekli de “üreteskopi” yöntemidir. Bu yöntem, direk gözlem yoluyla taşın parçalanması veya çıkartılması işlemi yapılmaktadır.